Ritával édes a szörpözés

2016. február 1.

Jó lenne, ha a cukros és aromás üdítők világában több szót kapna a szörp, ami azért finom, mert finom gyümölcsből készül. Rita viszont nem csak gyümölcsökből főzi az ország legjobb szörpjeit…

 

 

 

 

 

 

 

 

Azon az ominózus gazduramos-innoválós konferencián, amiről korábban írtam, ott futottam össze Ritával, akiről a szüneti netvörkölés forgatagában annyit mondott Németh Krisztina - aki szerintem amúgy stabilan bedolgozta magát a szőlőszakértők topháromjába – hogy ő az a Rita, aki az ország legjobb szörpjeit készíti. Mondjuk látszott is, hogy minden kezében volt pár ízléses kis szörpös üveg, amiket nőies finomsággal osztogatott az arra érdemes, poziban lévő résztvevőknek és a törzsvevőinek. Én nyilván nem sorolódtam ide, de egy röpke kis beszélgetés azért jutott…

Mark barátommal úgy isszuk a bort mostanában, hogy a legolcsóbb borhoz (Vino Bianco by Lidl) öntünk egy kevés olcsó szörpöt (Dizzy by Lidl) és végül felöntjük bubisvízzel. Az azért nem Lidl, mert nem vagyunk a harddiszkont reklámemberei, az Szentkirályi, mert azt stabilan haza lehet cipelni a hatos gyűjtőben. Jó ez így ahogy van, de azért az emberben ott motoszkál, hogy ettől azért még van feljebb. A feljebbet nem a bor vonatkozásában értem, hiszen nyilván van jobb, mint az eredetmegjelölés nélküli olasz tömegbor, de azt igyák csak a borsznobok, meg szörphöz keverni milyen béna már a satólafitrócsild. Én finomnak érzem a málna ízű Dizzy szörpöt, de tudom, hogy a szörpözésünk minőségi megújulásának itt lehet a kitörési pontja.

Rita amúgy – a vezetékneve nem is érdekes, a www.ritaszorp.com oldalon biztos ott van – igazi kávéházi, társasági nő, akivel édesen el lehet beszélgetni nem csak a szörpözésről, hanem a legkeményebb boros témákról is. Rita elmesélte, hogy Soltvadkerten főzögeti a szörpöcskéit, ami a legkeményebb magyar borvidék – mondjuk ki – epicentruma. Viszont arrafelé sokat süt a napocska, ezért a finom, édes gyümölcsökből lehet is rendes szörpöt csinálni. Van egy rakás díja – ezek engem nem szoktak érdekelni – de arra azért odafigyeltem, hogy valami elég komoly gyümölcsleves, szörpös versenyen fölényesen elnyerte a Magyarország legjobb szörpje díjat. Ez azért nem semmi, ahogy a mi kis falunkban mondanák. Nekem viszont a legjobban az tetszett, hogy Rita leválasztotta magát a klasszikus málna-eper-meggy vonalról és bár ezekben is klasszis, belenyúlt a „nemgyümölcs” szörpökbe. Van nála borza-, hársfa- és akácszörp mellett még menta és levendula is. Mondtam is a Mark gyereknek, hogy ha sikerülne bevágódni ennél a Ritánál, és megdobna egy levendulaszörppel, akkor kidolgoznánk a Vino Bianco levendulás szörpös változatát, aztán ő, mint jól csengő olasz-magyar koprodukciót bevezetné a terméket az igényes tengerentúli piacokra.



« Vissza